Постинг
25.01.2015 21:11 -
РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СКАРАТА И БАРБЕКЮТО (BBQ)
Автор: hranata
Категория: Забавление
Прочетен: 14018 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 28.01.2015 18:23
Прочетен: 14018 Коментари: 1 Гласове:
6
Последна промяна: 28.01.2015 18:23
Каква е разликата между скарата и барбекюто? Или по-точно каква е приликата?
За някои хора разлика няма. В действителност, те си приличат толкова, колкото скарата си прилича с фурната или с дюнера. За това ще ви обясня какво всъщност представляват
СКАРАТA Печенето на скара представлява печене на сравнително тънко нарязано месо (пържоли) или зеленчуци. Те се поставят върху метална скара (от там идва и името на уреда), която се е загряла от жарта под нея. Ако е електрическа или газова то скарата се загрява от електроенергията или газта. При това печене е изключително важно скарата да е хубаво загряла. Иначе казано трябва ни силна жар. Жарта се държи в непосредствена близост до скарата. По този начин месото се изпича сравнително бързо.
БАРБЕКЮ Печенето на месо в барбекюто представлява печене на едри меса дори и цели трупове. Пекът се също и пържоли, но трябва да бъдат по-дебели от тези за зкарата. Тук освен печене се получава и опушване на месото. Барбекюто наподобява скарата с тази разлика, че жарта се държи доста по-ниско от месото и има капак. При това печене е необходими по-ниска температура. За това жарта е по-ниско и е леко затворена с пепел. Капака запазва топлината в уреда, като по този начин освен печене получаваме и опушване. Този метод изисква сравнително дълго време на печене. Месото при печене на барбекю е значително по-сочно от това на скара и по мой вкус и много по-вкусно. Според една легенда за известния мореплавател и изследовател Христофор Колумб е, че той никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанскитезавоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото заедно със своето название бързо се разпространява из Европа.
Снимки: Интернет
СКАРАТA Печенето на скара представлява печене на сравнително тънко нарязано месо (пържоли) или зеленчуци. Те се поставят върху метална скара (от там идва и името на уреда), която се е загряла от жарта под нея. Ако е електрическа или газова то скарата се загрява от електроенергията или газта. При това печене е изключително важно скарата да е хубаво загряла. Иначе казано трябва ни силна жар. Жарта се държи в непосредствена близост до скарата. По този начин месото се изпича сравнително бързо.
БАРБЕКЮ Печенето на месо в барбекюто представлява печене на едри меса дори и цели трупове. Пекът се също и пържоли, но трябва да бъдат по-дебели от тези за зкарата. Тук освен печене се получава и опушване на месото. Барбекюто наподобява скарата с тази разлика, че жарта се държи доста по-ниско от месото и има капак. При това печене е необходими по-ниска температура. За това жарта е по-ниско и е леко затворена с пепел. Капака запазва топлината в уреда, като по този начин освен печене получаваме и опушване. Този метод изисква сравнително дълго време на печене. Месото при печене на барбекю е значително по-сочно от това на скара и по мой вкус и много по-вкусно. Според една легенда за известния мореплавател и изследовател Христофор Колумб е, че той никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанскитезавоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото заедно със своето название бързо се разпространява из Европа.
Снимки: Интернет
Вълнообразно
Мариновани скариди на скара / барбекю
Заговор иска да скара българи и турци за...
Зеленчуци на масата от Американска глед...
Заговор иска да скара българи и турци за...
Зеленчуци на масата от Американска глед...
Търсене
За този блог
Гласове: 5
Архив