Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2015 21:11 - РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СКАРАТА И БАРБЕКЮТО (BBQ)
Автор: hranata Категория: Забавление   
Прочетен: 14018 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 28.01.2015 18:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Каква е разликата между скарата и барбекюто? Или по-точно каква е приликата?  За някои хора разлика няма. В действителност, те си приличат толкова, колкото скарата си прилича с фурната или с дюнера. За това ще ви обясня какво всъщност представляват 

СКАРАТA
image Печенето на скара представлява печене на сравнително тънко нарязано месо (пържоли) или зеленчуци. Те се поставят върху метална скара (от там идва и името на уреда), която се е загряла от жарта под нея. Ако е електрическа или газова то скарата се загрява от електроенергията или газта. При това печене е изключително важно скарата да е хубаво загряла. Иначе казано трябва ни силна жар. Жарта се държи в непосредствена близост до скарата. По този начин месото се изпича сравнително бързо. 

БАРБЕКЮ image Печенето на месо в барбекюто представлява печене на едри меса дори и цели трупове. Пекът се също и пържоли, но трябва да бъдат по-дебели от тези за зкарата. Тук освен печене се получава и опушване на месото. Барбекюто наподобява скарата с тази разлика, че жарта се държи доста по-ниско от месото и има капак. При това печене е необходими по-ниска температура. За това жарта е по-ниско и е леко затворена с пепел. Капака запазва топлината в уреда, като по този начин освен печене получаваме и опушване. Този метод изисква сравнително дълго време на печене. Месото при печене на барбекю е значително по-сочно от това на скара и по мой вкус и много по-вкусно.  Според една легенда за известния мореплавател и изследовател Христофор Колумб е, че той никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанскитезавоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото заедно със своето название бързо се разпространява из Европа.  
Снимки: Интернет


Тагове:   барбекю,   BBQ,   скара,   skara,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. zaw12929 - БРАВО, ВКУСНО ДА ВИ Е СЛАДКО!!
26.01.2015 13:57
БРАВО, ВКУСНО ДА ВИ Е СЛАДКО!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranata
Категория: Забавление
Прочетен: 63197
Постинги: 11
Коментари: 4
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930